Mehanika Rade Raonić

kinematika , dinamika , statika
otpornost materijala

http://mehanika.webs.com/mehbaner3.swf

 

 

 www.scribd.com/raonicr

raonicr.weebly.com

raonicr@gmail.com 

 

 

 

Свечаном академијом и доделом награда, у присуству представника владе, патријарха Иринеја, представника САНУ и сарадника, Завод за уџбенике je 30.05.2012. обележио 55 година рада.

На свечаности у Народном позоришту је обележено и 415 година Првог српског буквара Инока Саве. Буквар је штампан у Венецији 1597. године и имао је свега два листа. На првој страни је штампана азбука, следе самогласници, потом слогови, који се настављају на другој страни, где су штампана имана свих слова. Директор и главни уредник Милољуб Албијанић је на свечаности уручио Први српски буквар патријарху српском Иринеју, који је уз захвалност, подсетио да се прва писменост и књижевност развила на тлу цркве.

Свечаности је присуствовао и министар културе и информисања Предраг Марковић, а председник САНУ Никола Хајдин, подсетивши да САНУ и Завод одлично сарађују, изнео је мишљење Академије да је Завод значајан за образовање, науку и културу Србије.

На свечаности су додељене специјалне награде поводом 55 година Завод за уџбенике  за дугогодишњу подршку, поверење, сарадњу и допринос успешном раду. Међу награђенима су академици, књижевници и професори Добрило Тошић, Драгољуб Живојиновић, Милован Витезовић, Миодраг Остојић, Владимир Кањух, Бранко Белеслин, Раде Раонић, Гордана Стојановић.

Раде Раонић, професор Средње техничке школе у Сомбору, је добио специјалну награду за серију уџбеника и приручника из механике

Признања су добили СПЦ, САНУ, Матица српска, Министарство просвете и науке, универзитети у Београду и Новом Саду, Народна библиотека Србије, Скупштина града Београда, ЈП ПТТ саобраћаја Србије, ЈП "Службени гласник", издавачка кућа "Досије студио". На свечаности су уручене и традиционалне награде "Стојан Новаковић" за најбоље уџбенике у 2011. години.